ورود

ورود به حساب کاربری

نام کاربری *
رمز ورود *
مرا بخاطر داشته باش

ایجاد حساب کاربری

گزینه های * دار الزامی می باشند.
نام *
نام کاربری *
رمز ورود *
تائیدیه رمز ورود *
نشانی پست الکترونیک *
تائیدیه نشانی پست الکترونیک *

مقالات

روايی و پايايی نسخه فارسی نمايه عوامل حفاظت‌کننده فردی (IPFI)

هدف پژوهش حاضر، روان‌سنجی نسخه فارسی نمايه عوامل حفاظت‌کننده فردی (IPFI) بود. در پژوهش پيمايشی حاضر، 481 دانش­آموز دبيرستانی (243 دختر) به روش نمونه­گيری خوشه­ای چندمرحله­ای از نواحی استان فارس انتخاب شدند. نسخه فارسی IPFI به روش ترجمه- ترجمه وارون تنظيم شد و برای گردآوری داده­ها به‌کار رفت. برای تحليل داده­ها از ضريب همبستگی پيرسون و تحليل عاملی استفاده شد. تحليل عاملی به شيوه مؤلفه­های اصلی نشان­گر ساختار چهارعاملی توانش شخصی، توانش اجتماعی، تعهد اجتماعی و انسجام اجتماعی بود. ضريب همبستگی نمره کل مقياس با عوامل توانش شخصی، توانش اجتماعی، تعهد اجتماعی و انسجام اجتماعی به­ترتيب 78/0، 67/0، 70/0 و 72/0 بود (01/0≥p). ضريب آلفای کرونباخ اين عوامل نيز به‌ترتيب 96/0، 82/0، 86/0 و 77/0 به‌دست آمد. دونيمه­سازی پايايی ابزار را تأييد کرد. نسخه فارسی IPFI از روايی و پايايی مناسب برخوردار است.

 

نظرات (0) کلیک ها: 3665

مقايسه دانشجويان دارای شکست عشقی با و بدون نشانگان بالينی در طرحواره‌های ناسازگار اوليه و الگوهای فرزند‌پروری

هدف پژوهش حاضر مقايسه طرحواره‌های ناسازگار اوليه و الگوهای فرزندپروری در دو گروه دانشجويان دارای شکست عشقی با و بدون نشانگان بالينی بود. روش: با روش نمونه­گيری هدف­مند و به­کارگيری پرسش­نامه افسردگی بک (BDI-II)، پرسش­نامه سلامت عمومی (GHQ-28) و پرسش­نامه چندمحوری بالينی ميلون (MCMI-III) 30 دانشجوی دارای شکست عشقی با نشانگان بالينی و 30 دانشجوی دارای شکست عشقی بدون نشانگان بالينی از دانشگاه تبريز انتخاب شدند و به پرسش­نامه­های نسخه کوتاه طرحواره يانگ (YSQ-SF) و محيط خانوادگی- فرزندپروری شيفر (SFPE) پاسخ دادند. داده‌ها با آزمون تحليل واريانس چندمتغيری (MANOVA) تحليل شدند. يافته­ها: يافته­ها نشان داد ميان طرحواره‌های ناسازگار اوليه و الگوهای فرزندپروری دانشجويان دارای شکست عشقی با و بدون نشانگان بالينی تفاوت وجود دارد (05/0p<). نتيجه­گيری: مي­توان از روی طرحواره‌های ناسازگار اوليه و محيط خانوادگی اوليه، شدت نشانه­های بالينی را در شکست روابط عاشقانه پيش­بينی و با رويکرد طرحواره درمانی به اين افراد کمک کرد.

 

نظرات (2) کلیک ها: 8676

روايی و پايايی نسخه فارسی پرسش‌نامه مشاهده حرکتی برای آموزگاران (PMOQ-T)

هدف تحقيق حاضر، معرفی و ارزيابی پايايی و جنبه‌های مختلف روايی نسخه فارسی پرسش‌نامه مشاهده حرکتی برای آموزگاران (PMOQ-T) در ايران بود، که از آن برای شناسايی کودکان در معرض خطر اختلال هماهنگی رشدی (DCD) استفاده می‌شود. روش: روايی تفکيکی، روايی سازه، روايی هم‌زمان، و هم­سانی درونی اين پرسش‌نامه با استفاده از يک نمونه 505 نفری از دانش آموزان پسر دبستانی و معلمانشان ارزيابی شد. از معلمان خواسته شد تا اين پرسش‌نامه را تکميل کنند. نتايج ارزيابی معلمان با عملکرد دانش‌آموزان در آزمون تبحر حرکتی برونينکس‌ـ اوزرتسکی (BOTMP) و آزمون رشد حرکتی درشت‌ـ2 (TGMD-2) قياس شد. يافته‌ها: نسخه فارسی PMOQ-T پايايی درونی بالايی داشت (91/0= α). عملکردهای حرکتی کودکان در معرض خطر DCD در BOTMP و TGMD-2 نسبت به کودکان سالم بالاتر بود. تحليل عاملی اکتشافی نشان داد نسخه فارسی PMOQ-T دو عاملی است و با نسخه اصلی آن هم‌خوانی دارد. در نهايت، همبستگی بالايی بين نمرات حاصل از اين پرسش‌نامه با عملکردهای کودکان در BOTMP (75/0-) و دو زيرمقياس TGMD-2 ]جابه‌جايی (68/0-) و کنترل شيء (62/0-)[ مشاهده شد.  نتايج نشانگر اين است که نسخه فارسی PMOQ-T را می‌توان به‌عنوان يک ابزار روا و پايا برای غربالگری کودکان در معرض خطر DCD در ايران در نظر گرفت.

 

نظرات (0) کلیک ها: 10131

برقراری ارتباط پستی الکترونيک ميان روانپزشکان و مراجعان در ايران

در ايران ارتباط ميان روانپزشکان و روانشناسان با مراجعان هنوز به­صورت سنتی است؛ بيماران با تعيين وقت قبلی به مطب متخصصان مراجعه مي­کنند و در صورت نياز، مراجعه ادامه پيدا مي­يابد. اگرچه اين روش سال­های طولانی بر ارتباط بيماران و پزشکان حاکم بوده است، اما اشکالات و نقايص فراوانی دارد؛ برای مثال بسياری از بيماران تنها برای پرسيدن يک سؤال ساده مرتبط با روند درمانی به مطب پزشک خود مراجعه مي­کنند. به­ويژه با توجه به سير مزمن بيماري­های روانپزشکی، بيشتر بيماران به درمان­های طولاني­مدت نياز دارند و در بسياری وقت­ها تنها برای تجديد داروها به پزشک مراجعه مي­کنند. در سوی ديگر هم بيمارانی هستند که به دليل وجود مشکلات در مراجعه به پزشک، پس از دريافت نخستين نسخه، آن را طولاني­مدت و بدون مشورت با پزشک تجديد و مصرف مي­کنند. هر چه فاصله محل سکونت بيمار از مطب پزشک بيشتر باشد، چنين مشکلاتی بيشتر اتفاق مي­افتد. در بسياری از شهرستان­های کوچک­تر، حتی به دلايل فرهنگی، همراهان بيمار، از انتقال او به مطب يا کلينيک تخصصی اجتناب مي­کنند.

 

نظرات (0) کلیک ها: 9996

ثربخشی برنامه‌ آموزشی کاهش زورگويی مبتنی بر روش الويز در پسران

پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه‌ آموزشی کاهش زورگويی مبتنی بر روش الويز بر ميزان رفتارهای زورگويی پسران دبستانی انجام شد. پژوهش تجربی حاضر با طرح پيش‌آزمون- پس‌آزمون و پي­گيری شش­ماهه با دو گروه آزمايش و کنترل اجرا شد. به روش نمونه­گيری تصادفی چندمرحله­ای ابتدا از نواحی شش‌گانه آموزش و پرورش شهر اصفهان، يک ناحيه آموزشی و سپس از اين ناحيه، چهار دبستان پسرانه به­صورت تصادفی انتخاب شد. با اجرای جامعه­سنجی روی تمامی دانش­آموزان پايه‌های دوم و چهارم اين دبستان­ها، 40 پسر زورگو از ميان دانش­آموزانی که بيشترين انتخاب را به­عنوان زورگو داشتند، به‌صورت  تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمايش و کنترل قرار داده شدند. برنامه‌ آموزشی کاهش زورگويی مبتنی بر روش الويز  برای گروه آزمايش در 10 جلسه 60دقيقه‌ای به­صورت دوبار در هفته، ارايه شد. برای گردآوری داده­ها از جامعه‌سنجی (So) و پرسش­نامه روابط همسالان (PRQ) استفاده شد. يافته­ها به روش تحليل کوواريانس چندمتغيری (مانکووا) تحليل شدند. يافته­ها نشان داد برنامه آموزشی کاهش زورگويی مبتنی بر روش الويز باعث کاهش رفتارهای زورگويی و قربانی در گروه آزمايش در مراحل پس‌آزمون و پي­گيری شد (0001/0p<). هم‌چنين ميزان رفتارهای پسنديده اجتماعی در گروه آزمايش در مراحل پس‌آزمون و پي­گيری افزايش يافت (0001/0p<). کاربرد برنامه‌ آموزشی کاهش زورگويی مبتنی بر روش الويز مي­تواند مشکلات مربوط به رفتارهای زورگويی را در مدارس کم کند.

 

نظرات (0) کلیک ها: 10230