طرح درس کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی
- مشخصات
- منتشر شده در شنبه, 02 فروردين 773 03:03
- تعداد بازدید: 7747
طرح درس کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی
1- تعریف رشته و مقطع مربوطه کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی:
دوره آموزشی کارشناسی ارشد ناپیوسته فیزیک پزشکی Medical Physics (M.Sc.) ساده ترین تعریف فیزیک پزشکی عبارت از کاربرد اصول و روشهای فیزیکی در تشخیص و درمان بیماری است.مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته قیزیک پزشکی، رشته ای از علوم طبیعی با گرایش فنی است که طی آن دانشجو در یک دوره آموزشی تئوری و عملی با زیر شاخه های مختلف این رشته و کاربرد آنها در بخشهای تشخیصی و درمانی آشنا شده و با آخرین اصول علمی و روشهای رایج در این علم به ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی و خدمات درمانی می پردازد.
2-تاریخچه کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی:
قدمت رشته فیزیک پزشکی در تاریخ پزشکی بیانگر اصالت و احساس نیاز حرفه پزشکی به آن بوده بطوریکه استفاده از ابزارهای ابتدایی با اصول قیزیک ساده در طب قدیم از سنوات بسیار قبل در تشخیص و درمان بیماریها مرسوم بوده است. از اواخر قرن نوزده با کشف پرتو X و پس از آن با استفاده از سایر تابشها و پرتوهای یونیزان و غیر یونیزان و ابداع و توسعه روش های مختلف تصویربرداری و یا پرتودرمانی، دانش فیزیک پزشکی سهم قابل توجهی در ارتقاء سطح بهداشت و سلامت انسانها ایفا نموده است.
فیزیک پزشکی امروزه در زیر شاخه های متعددی استفاده می شود که به طور کلی می توان آنها را به تصویربرداری پزشکی، دوزیمتری و حفاظت پرتوی، پزشکی هسته ای، امواج فراصوت، پرتودرمانی، رادیو بیو لوژی و موضوعات دیگری از قبیل بیومکانیک، بیو الکتریسیته، نور و لیزر و ....تقسیم نمود.
اولین گروه قیزیک پزشکی در ایران با تأسیس دانشگاه تهران و دانشکده پزشکی در سال 1313 تشکیل گردیدتا آموزش فیزیک پزشکی را بعنوان یکی از دروس علوم پایه دانشجویان در رشته پزشکی ارائه دهد، پس از آن در سال 1355 اولین گروه آموزشی دوره کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی در دانشگاه جندی شاپور و پس از انقلاب نیز در سالهای 1362 و 1368 دوره هاای کارشناسی ارشد ناپیوسته و دکتری (Ph.D) برای اولین بار در دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس ایجاد گردید. پس از راه اندازی و پذیرش دانشجو آغاز آموزش رسمی دوره های تحصیلات تکمیلی، آخرین بازنگری برنامه کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی در سال 1374 انجام شد و در دانشگاههای مشخصی که شرایط پذیرش اصولی تعیین شده را داشتند، تعیلم و تربیت کارشناسان ارشد در رشته مذکور عملاً اجرا گردید.
فیزیک پزشکی قسمت مهمی از دروس دوره های تخصصی رادیولوژی، پزشکی هسته ای و طب فیزیکی و رادیوتراپی را شامل می شود.
2- اهمیت کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی (Values)
حفظ سلامت یک رکن اساسی و مهم از اعتقادات دینی ماست. با هدف توجه به کرامتانسانی و حفظ ارزشهای دینی، تعلیم و تربیت نیروی انسانی ماهر و کارآزموده در حیطه های مختلف علمی بر اساس فرهنپ غنی ملی و اسلامی و با تأکید بر اولویتهای ملی می تواند بستری مناسب جهت برقراری عدالت اجتماعی در ارائه خدمات به مردم را فراهم آورد. دست یابی به این هدف از طریق برقراری ارتباط انسانی مناسب میسر می گردد و سطح سلامت جامعه را با افزایش سازگاری انسانها با تغییرات محیط ارتقاء می دهد. با توجه به دیدگاه فوق تربیت کارشناسان ارشد فیزیک پزشکی با توانمندی های کافی می تواند جامعه را از مزایای متعددی بهره مند نماید:
- تشخیص و درمان موثر با استفاده از روشها و ابزارهای جدید و کاهش رنج و مصائب بیماران و هزینه های زیاد.
- افزایش کیفیت کارکرد دستگاهها و پیشگیری از گکرار آزمایشات پاراکلینیکی و تصویربرداری پزشکی
- استفاده بهینه از منابع محدود ارزی و ریالی برای رفع نیازهای اولویت دار
- پیشگیری و کاهش صدمات زیان بار ناشی از عملکرد غیراصولی اپراتورهای غیرفنی.
- فلسفه وجودی این رشته تربیت نیروی انسانی به منظور دستیابی به کیفیت مقبول و مورد انتظار در علم فیزیک پزشکی جهت مشارکت در امر آموزش، پژوهش و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی بر اساس استانداردها و نیازهای جامعه است.
4-ضرورت برنامه آموزشی کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی (Mission):
رسالت این مقطع، آموزش و ارتقاء دانش فیزیک پزشکی، ایجاد توانایی در فارغ التحصیلان به منظور کسب علوم و فراگیری دانش فیزیک پزشکی بطور مستقل، گسترش علم و توانایی آنها جهت ارائه خدمات کاربردی در بخشهای تشخیصی و درمانی و پذیرش مسولیت آزمایشگاهها و کارگاههای علمی مربوط به این رشته است. بنابراین تربیت کارشناس ارشد حرفه ای و توانمند به منظور:
- ارتقاء دانش فیزیک پزشکی و کسب علوم پیشرفته و فناوری جدید در این رشته.
- اجرا و نظارت بر انجام برنامه های کنترل کیفی دستگاههای تصویربرداری، پرتو درمانی، پزشکی هسته ای و لیزر در مراکز پزشکی-درمانی.
- اجرا و نظارت بر انجام برنامه های حفاظتی کارکنان و بیماران و افراد عادی جامعه در مقابل پرتوها.
- اجرا و نظارت بر طراحی درمان مراکز گرتودرمانی و بهینه سازی روشهای تشخیصیو درمانی می باشد.
5-آینده برنامه آموزشی کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی(Vision):
در حال حاضر وابستگی علوم پزشکی به دستاوردها و فناوری های رشته فیزیک پزشکی به طور روزافزون در حالافزایش است. با توجه به این امر تربیت نیروی متخصص حرفه ای و توانمند که قادر باشند با همکاری واحد های درون بخشی و برون بخشی دانشگاه و با استفاده از دستاورد های علمی نوینپاسخگوی نیازهای در حال تغییر جامعه باشند منجر به ارتقاء سطح سلامت جامعه خواهد شد. تداوم این فرآیند در آینده این امکان را فراهم خواهد کرد که کشور ما از مراکز اصلی آموزش و تربیت نیرو در این رشته در آسیا شده و قادر باشیم دست آوردهای نوینی در بخش نظری و کاربردی در این رشته به کشور، منطقه و جهان ارائه کنیم و خوکفایی در این شاخه از علوم تجربی را در کشور محقق سازیم.
6-هدف از کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی (Aims):
الف-تربیت نیروی انسانی از طریق دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته فیزیک پزشکی به منظور کسب قابلیتهای ضروری در حوزه های مربوطه برای تصدی حرفه های شغلی تخصصی
ب-توسعه آموزش فیزیک پزشکی متناسب و هماهنگ با نیازهایمراکز آموزشی، پژوهشی، بهداشتی، تشخیصی و درمانی در سطخ مطلوب، مقبول و مورد انتظار
ج-گسترش دانش فیزیک پزشکی در علوم وابسته و بهبود مراقبتهای بهداشتی و روشهای تشخیصی و درمانی در پزشکی.
7-جایگاه کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی در نظام بهداشتی (Role definition):
دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی نقشهای زیر را عهده دار خواهد بود:
- آموزشی
- پژوهشی
- خدماتی
8-شرح وظایف کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی (Task analysis):
وظایف حرفه ای دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته فیزیک پزشکی عبارتند از:
1-آموزشی:
آموزش تئوری و عملی در زمینه فیزیک پزشکی و مباحث مربوطه برای دانشجویان در سطوح و رشته های مختلف علوم پزشکی و کارکنان بخش های خدماتی و تحقیقاتی مربوط به تصویربرداری، رادیوتراپی و پزشکی هسته ای و بخش های فعال در موارد پرتوزای یونیزان و غیر یونیزان.
2 – پژوهشی :
انجام و مشارکت در طرح های تحقیقاتی دانشگاهی و سایر مراکز علمی در راستای توسعه علمی و فن آوری ، تولید علوم وابسته و بکارگیری آنها در تشخیص و درمان و پیشگیری به منظور ارتقاء استاندارد های سلامت.
3 – خدماتی :
- کالیبراسیون ، کنترل کیفی و دوزیمتری دستگاههای مختلف تصویر برداری پزشکی و رادیوتراپی ، پزشکی هسته¬ای و سیستم های غیر یونیزان و پایش حفاظت پرتوی محیط ها و منابع پرتوی وابسته به این دستگاه ها و بیماران و پرسنل در معرض پرتو.
- مشارکت در توسعه تکنیک ها ، طراحی پروتکل های جدید تصویر برداری و رادیوتراپی و کمک به انتخاب روشهای تصویر برداری و درمانی مبتنی بر تکنولوژی های جدید در حوزه سلامت.
- طراحی فیلد درمانی در رادیوتراپی و براکی تراپی بر اساس نیاز و سفارش آنکولوژیست و رادیوتراپیست و کنترل کیفی و نظارت بر دوزیمتری و صحت دوز بیمار و پرسنل در بخش های رادیوتراپی و پزشکی هسته¬ای.
- نظارت بر Hot Lab و نحوه حمل و نقل و استفاده از مواد رادیواکتیو در بخش های پزشکی هسته¬ای
- نظارت بر استفاده ایمن از پرتو های یونیزان و غیر یونیزان در مراکز پرتو پزشکی و صنعتی مطابق با مقررات و استاندارد های مراکز و سازمان های مسئول بین¬المللی و ملی و اجرای برنامه های محاسباتی دوز و ارزیابی دستگاه ها و تجهیزات مربوط به پرتوزائی.
9-برنامه های آموزشی کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی:
استفاده از روش ها و فنون جدید تدریس
آموزش فراگیر محور از طریق درگیری مستقیم دانشجو در محیط آموزشی و عرصه
استفاده از فناوری های اطلاع رسانی جدید جهت ترغیب دانشجو به خود آموزی و کسب اطلاعات جدید
تعیین راهکار های مناسب برای ایجاد تعامل سازنده با بخش ها و سازمان های استفاده کننده از فارغ التحصیلان
ایجاد رویه هایی برای بررسی منظم و روزآمد کردن برنامه دوره و رفع کمبود ها
ایجاد روابط مناسب با سایر موسسات آموزشی جهت مبادلات آموزشی و پژوهشی منطقه¬ای و بین المللی
اتخاذ سیاست های مناسب جهت ارتباط فعالیت های آموزشی و پژوهشی با بخش های بالینی مرتبط
*10- ظرفیت پذیرش در کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی :
شرکت کنندگان در آزمون ورودی دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته فیزیک پزشکی علاوه بر دارا بودن شرایط عمومی گزینش مصوب شورای عالی برنامه ریزی باید حداقل دارای دانشنامه کارشناسی از یکی از دانشگاه های معتبر داخل یا خارج از کشور در رشته های ذیل باشند:
1-فیزیک 7-بیو فیزیک
2-تکولوژی پرتو شناسی 8-فیزیوتراپی
3-تکنولوژی پزشکی هسته¬ای 9-اعضای مصنوعی و وسایل کمکی
4-تکنولوژی پرتو درمانی (رادیو تراپی) 10-علوم آزمایشگاهی
5-بینایی سنجی 11-مهندسی هسته¬ای(گرایش پرتو پزشکی)
6-مهندسی پزشکی(کلیه گرایش ها)
مواد امتحانی جهت آزمون ورودی و ضرایب مربوطه:
ضریب نام درس ردیف
4 فیزیک عمومی شامل (مکانیک، الکتریسیته؛ مغناطیس، حرارت، صوت، نور و دیدگانی) 1
3 فیزیک هسته ای و اتمی 2
2 ریاضیات 3
1 فیزیولوژی و تشریح 4
2 زبان عمومی 5
12 جمع
*جهت کسب اطلاعات از آخرین تغیرات در مدرک تحصیلی مورد پذیرش ، مواد امتحانی و ضرایب آزمون ورودی هر سال تحصیلی ، به دفترچه آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته ها علوم پزشکی مربوط به آن سال تحصیلی مراجعه شود.
11-رشته های مشابه کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی در داخل کشور :
_
12- رشته های مشابه کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی در خارج کشور :
-
13- شرایط مورد نیاز برای بکارگیری کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی :
طبق ضوابط و شرایط دفتر گسترش و ارزیابی آموزش پزشکی میباشد.
مطالب مرتبط:
جزوات نفرات برتر کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی
دانلود سوالات آزمون فیزیک پزشکی
کارنامه آزمون کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی
کلاس کنکور کارشناسی ارشد فيزيک پزشكی
آزمون های كشوری کارشناسی ارشد فيزيک پزشكی
درباره رشته کارشناسی ارشد فيزيک پزشكی
منابع کنکور کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی
مصاحبه با رتبه های برتر رشته فیزیک پزشکی 93
کلاس کنکور کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی (نمایش ویدئویی)
ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی
مدارک مورد پذیرش کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی
دروس امتحانی و ضرایب فیزیک پزشکی
نظر خود را اضافه کنید.